Marjastajien ja sienestäjien suunnatessa metsään lisääntyvät myös eksymistapaukset. Eksymisestä selviää parhaiten pienellä ennakoinnilla ja rauhallisuudella. Metsään lähdettäessä kannattaa aina ottaa huomioon, että kokenutkin eränkävijä saattaa kadottaa suuntavaistonsa ja huomata eksyneensä. Tässä toimintavinkkejä miten selvitä, kun huomaa eksyneensä:

  1. Ennakoi
    Ennakointi kannattaa aina. Vaikka repun kantaminen saattaakin turhauttaa, on silti ehdottoman suositeltavaa kantaa mukanaan edes yksinkertaista selviytymisreppua. Lisäksi muista ilmoittaa aina jollekin läheiselle mihin olet menossa ja koska tulet takaisin, jotta sinua osataan lähteä etsimään, mikäli et palaakaan suunnitellusti. Repussa olisi hyvä olla vähintään:
    ​- vesipullo
    - evästä
    - takki, hanskat ja päähine (mikäli eivät ole päällä)
    - ensiaputarvikkeita
    - tulentekovälineet
    - taskulamppu
    - puukko
    - kännykkä ladattuna
    - pilli
    - kartta ja kompassi (sekä tieto siitä, miten niitä käytetään)
    - sadeviitta, jätesäkki tms. kosteudelta suojautumiseen
  2. Rauhoitu
    Ihminen menee helposti paniikkiin tajutessaan olevansa yksin keskellä metsää ja eksyksissä. Päässä alkavat laukata erilaiset kauhukuvat ja tekisi mieli rynnätä pakoon tai lähteä metsään säntäilemään etsimään toisia. Hillitse itsesi! Hätäily on huonoin mahdollinen vaihtoehto. Metsässä ei ole vaarallista etkä ole välittömässä hengenvaarassa. Pahimmat uhkat ovat nestehukka ja kylmettyminen, eivät petoeläimet tai erämaahan yksin nääntyminen. Todennäköisesti olet suhteellisen lähellä lähtöpaikkaasi ja löydät takaisin, kunhan rauhoitut ja vedät henkeä. Istu alas, syö vähän evästä ja huhuile toisia jos tulit porukalla.
  3. Hahmota ympäristösi
    Kun olet rauhoittunut, voit alkaa katselemaan ympäristöäsi. Näkyykö missään tuttuja maisemia? Millaista reittiä pitkin kuljit, kun et ollut vielä eksynyt? Kuuluuko ihmisten tai autojen ääniä? Vastaako kukaan, jos puhallat hätäpilliisi? Missä suunnassa aurinko on ja mistä suunnasta se paistoi kun tulit metsään? Näkyykö maassa polkuja? Näkyykö järviä, jokia tai sähkölinjoja? Jos lähistöllä näkyy hakkuuaukio, on siellä myös ajoura ja sen päässä metsätie. Voit kiivetä korkeammalle paikalle parantaaksesi näkyvyyttä, mutta älä lähde kulkemaan pitkälle ettet eksy pahemmin. Vertaa maisemia karttaasi ja yritä hahmottaa missä olet.
  4. Hälytä apua
    Jos et onnistu hahmottamaan ympäristö varmuudella tai muuten tarvitset apua, kaiva kännykkä esiin. Soita toisille marjastajille mikäli tulit porukalla, tai jollekin läheisellesi, joka mahdollisesti voisi tuntea seutua jossa olet. Voit soittaa myös hätänumeroon 112, sieltä neuvotaan miten toimia.
  5. Ota suunta
    Mikäli pystyt hahmottamaan tarpeellisen kulkusuunnan lähimpään mahdolliseen asutukseen, voit lähteä liikkeelle. Pidä huoli, että pysyt valitsemassasi suunnassa etkä väsytä itseäsi kulkemalla ympyrää. Ihminen kulkee luonnostaan ympyrää, joten maamerkkien seuraaminen on ehdottoman tärkeää. Muista, että aurinkoa tms. liikkuvaa kohdetta ei voi pitää maamerkkinä.
  6. Majoitu
    Mikäli et ole ihan varma kulkusuunnasta, jää paikoillesi. Jää paikoillesi myös mikäli metsä alkaa hämärtyä, jotta ehdit tekemään itsellesi suojan ennen pimeää. Etsi paikka jossa on suoja tuulelta ja sateelta, esim. kuusen juurelta, kaatuneen puun suojasta tai kiven kolosta. Kerää luonnosta pehmikettä ja lämmikettä; sammalta, kuivia lehtiä yms. materiaalia. Vaikka päivällä on lämmin, yöllä voi tulla viileää ja kosteaa. Siksi on hyvä olla mukana myös kuivaa ja lämmintä vaatetta ja suoja kosteudelta. Tee nuotio suojasi ulkopuolelle ja kerää polttopuuta myös nuotioon lisättäväksi. Levitä maahan kerros kuiviketta eristeeksi, kömmi jätesäkkiin ja kerää päälle lisää kuiviketta. Syö ainoastaan varmuudella tunnistamiasi marjoja ym. kasveja. Jos keräät vettä luonnosta, se olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan keittää ennen nauttimista.
    HUOM! Kasvien vahingoittaminen ja katkominen sekä tulen tekeminen on kiellettyä, joten majoitu näin vain hätätilanteessa, kun selviytymisesi riippuu siitä! Noudata aina varovaisuutta nuotion kanssa ja ole äärimmäisen tarkka metsäpalovaaran vuoksi!
  7. Etsijät tulevat
    Kun kuulet ihmisten, koirien tai autojen ääniä, yritä tehdä itsesi mahdollisimman helposti huomattavaksi. Älä kuitenkaan lähde vieläkään ryntäilemään, vaan pysy rauhallisena ja huuda tai puhalla pilliisi. Voit myös heiluttaa taskulampun valoa. Helikopterista sinut huomataan parhaiten, kun hakeudut avoimelle paikalle.