Vaarasta varoitetaan väestöhälyttimillä, jotka pitävät 60 sekuntia kestäviä, toistuvia hälytysääniä. Ääni on vuorotellen 6 sekuntia nouseva ja 6 sekuntia laskeva. (Vaara ohi -merkki taas on 60 sekuntia kestävä tasainen hälytysääni ilman vaihteluita.) Varoitusääni kuulostaa tältä (Youtubesta löydetty hälyttimien testausääni), mutta se jatkuu yhtenäisesti uudelleen ja uudelleen.

Varoitusäänen kuultuasi siirry välittömästi sisälle. Sulje ovet ja ikkunat ja sammuta ilmanvaihto. Ota myös eläimet sisälle turvaan.

Pidä radio koko ajan päällä, sillä turvallisuusohjeet ja tiedotteet annetaan kansalaisille sitä kautta. Varoitusääntä seuraa aina tiedote radiossa ja televisiossa. Tiedotteet tulevat kaikilta kanavilta. Noudata annettuja ohjeita.

Älä käytä puhelinta mikäli ei ole aivan pakko, sillä linjat tukkeutuvat nopeasti soitoista jolloin myöskään tarpeelliset puhelut eivät enää pääse läpi. Älä soita hätäkeskukseen, mikäli et ole välittömässä vaarassa.

Kun tieto säteilyvaarasta on annettu, viranomaiset ohjeistavat joditablettien käytöstä. Ne antavat parhaan suojan, kun tabletit otetaan 1-6 tuntia ennen päästöpilven kulkeutumista alueelle. Kerta-annoksen antama suoja säilyy lähes täydellisenä noin vuorokauden.

Varaa ruokaa ja juomaa ja säilö ne tiiviisiin astioihin.

Tiivistä asuntoa mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi teipillä ja muovilla ja pyri varmistamaan, että radioaktiivisia kaasuja pääsisi asuntoon mahdollisimman vähän. Paksut seinät vaimentavat säteilyä, joten paras suoja on talon keskellä ja kellarissa.

Sisälle suojautuminen on yleensä tarpeen muutamien tuntien tai vuorokauden ajan. Viranomaiset ilmoittavat, kun vaara on mennyt ohi. Tämän jälkeen asunto tuuletetaan ja puhdistetaan huolellisesti.

Mikäli pääset sisätiloihin ns. viime tipassa, riisu kaikki vaatteesi jätesäkkiin ja sulje se tiiviisti. Pese itsesi huolellisesti.

 

  • Hanki joditabletteja riittävästi koko perheelle ja selvitä voivatko kaikki syödä niitä (mm. kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat este joditablettien syömiselle)
  • Hanki radio, joka toimii myös sähkökatkoksen aikana
  • Mieti valmiiksi, mitä tarvitsette voidaksenne sulkeutua kotiinne tarvittaessa pariksi päiväksi (ruoka, juoma, lääkket, hygienia yms.)
  • Mieti valmiiksi, miten saatte asuntonne tiivistettyä mahdollisimman turvalliseksi (ilmastointiteippi, muovipeitteet, jätesäkit jne.) ja missä on asuntonne turvallisin kohta

 

Joditablettien annostusohje:

(Ota tabletit vain viranomaisen kehotuksesta äläkä uusi annosta ellei siihen kehoteta.)

  • 1 tabletti aikuisille ja yli 12-vuotiaille
  • 1/2 tablettia 3 - 12-vuotiaille lapsille
  • 1/4 tablettia 1 kuukauden - 3 vuoden ikäisille lapsille
  • 1/8 tablettia alle 1 kuukauden ikäisille vauvoille 

 

Tarkempia ohjeita ja ajankohtaiset tiedotteet löytyvät Säteilyturvakeskuksen nettisivuilta täältä.