Kotivara tarkoittaa kotona säilytettävää ruoka- ja tarvikevarastoa, jonka avulla perheen on tarkoitus pärjätä, mikäli jotain odottamatonta sattuu. Yleisenä suosituksena on, että ruokaa, vettä ja tarvikkeita varattaisiin viikon tai kahden tarpeiksi. Laskelmissa pitää ottaa huomioon jokainen perheenjäsen, ja luonnollisesti myös lemmikkieläimet. Varastoon kannattaa pakata niitä tarvikkeita joita muutenkin käyttää ja osaa valmistaa, eikä ostaa mitään kalliita "hätäruokapakkauksia" joita kukaan perheestä ei halua syödä. Kun kaapeissa käyttää varastokierto-järjestelmää (eli päiväykseltään uusin taakse ja vanhin eteen ensiksi käytettäväksi), ei synny turhaa hävikkiä.

Jos esim. syystä tai toisesta et pääsekään käymään kaupassa muutamaan päivään etkä saa ketään hoitamaan ostoksia puolestasi, onko sinulla tarpeeksi ruokaa perheellesi? Tai jos vettä ei saakaan hanasta, tai se on saastunutta? Onko sinulla juomavettä tai vedenpuhdistustarvikkeita?

Kannattaa miettiä myös muita jokapäiväisiä tarvikkeita ja kulutustuotteita: vauvan vaipat, kuukautissuojat, pesuaineet, lääkkeet, ensiaputarvikkeet ja vessapaperi, onko kaikkea tarvittavaa kotona riittävästi, jos joku kerta kaupasta ei löydykään tarvittavia juuri silloin, kun niitä tarvitsisit? Sähkökatkon varalle on hyvä hankkia vaihtoehtoisia lämmitys- ja valaistustarvikkeita ja paristokäyttöinen radio (sekä niitä varaparistoja!), jonka avulla saa tietoa myös silloin, kun netti ja televisio ei toimi. Myös auton polttoaineeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos olet tottunut ajamaan viimeisillä pisaroille läheiselle bensa-asemalle, mitä teet kun kys. automaatti ei juuri sillä kertaa olekaan toiminnassa? Kannattaa myös harkita pienen käteiskassan keräämistä kotiin, jotta ostokset onnistuvat myös silloin kun luottokortit ja pankkiautomaatit eivät ole käytössä.

Täällä ja täällä sekä täällä on lisää tietoa aiheesta.


 

Tässä pelastustoimen sivuilta kopioitu ehdotus viikon kotivaraksi.

Huom! Määrät on tarkoitettu yhdelle henkilölle yhdeksi viikoksi.

 

* makaronia 500 g

* leipää ja viljatuotteita 1,5 kg

* rasvoja ja öljyä 500 g

* hedelmiä ja marjoja 1 kg

* vihanneksia ja juureksia 1,5 kg

* perunaa 500 g

* sokeria 500 g

* riisiä 500 g

* maitoa ja maitotuotteita 1,3 kg

* lihaa, kalaa, kanaa ja kananmunia 1 kg

* herkkuja 1 kg

* juomia ja vettä 15 l