Suosittelen lämpimästi kaikkia kynnelle kykeneviä osallistumaan ensiapukursseille. Elvytystaito on yksi niistä asioista, joita mahdollisimman monen olisi tärkeää osata. Ambulanssin tuloon saattaa kulua kymmeniä minuutteja ja usein hengen ollessa kyseessä avun olisi tultava välittömästi. Tieto tuo myös mielenrauhaa; kun tiedät miten toimia, et mene niin helposti paniikkiin. Elvytysohjeet kannattaa tulostaa ensiapulaukkuun tms. mukaan.

Seuraavaksi käsittelen ohjeet puhallus- ja paineluelvytykseen. Taidot oppii parhaiten kurssilla nuken kanssa harjoittelemalla, mutta teoriatiedonkin omaksuminen (tai muistin virkistäminen) on avuksi.

 

1. Kun löydät elottomalta vaikuttavan henkilön, kokeile ensin herätellä häntä. Kokeile puhutella henkilöä ja taputa esim. kättä tai kokeile ravistella häntä.

2. Jos henkilö ei herää, hälytä apua. Huuda toisia ihmisiä paikalle soittamaan hätänumeroon tai soita itse. Hätänumero on 112. älä sulje puhelinta välissä, vaan odota linjalla kunnes sinulle vastataan. Noudata puhelimessa saamiasi ohjeita.

3. Tarkista hengittääkö hän. Käännä henkilö selälleen ja kohota hänen leukaansa hieman avataksesi ilmatiet. Katso liikkuuko rintakehä ja tunnustele ja kuuntele ilman virtaamista suun ja nenän kautta. Tarkista, että suussa ei ole mitään mikä tukkisi hengitystiet (esine, oksennusta, kieli). Mikäli et ole varma, toimi kuin hengitys ei olisi normaalia.

4. Jos henkilö hengittää, käännä hänet kylkiasentoon ja jatka henkilön tarkkailua avun tuloon saakka.

5. Jos henkilö ei hengitä, aloita paineluelvytys. Aseta kämmenesi tyviosa keskelle henkilön rintalastaa ja toinen käsi rintalastalla olevan käden päälle, sormet limittäin. Paina suorin käsivarsin suoraan alaspäin niin, että rintalasta painuu 5-6 cm. Anna rintakehän nousta paineluiden välissä. Toista painallus 30 kertaa. Painelutiheys on noin 100-120 kertaa minuutissa, eli 1-2 painallusta sekunnissa. Laske painallukset ääneen.

6. Aseta suusi henkilön avonaisen suun päälle tiiviisti ja purista sieraimet kiinni sormillasi. Puhalla rauhallisesti ilmaa hänen keuhkoihinsa ja katso samalla, että hänen rintakehänsä nousee jolloin tiedät ilman menneen perille. Toista puhallus uudelleen. Kahden puhalluksen kesto on noin 5 sekuntia.

7. Jatka elvytystä painelua ja puhallusta tasaisesti ja tauotta, rytmillä 30 painallusta - 2 puhallusta. Jos paikalla on muita, voi toinen painaa ja toinen puhaltaa.

8. Älä lopeta elvytystä ennen kuin henkilö herää (liikkuu, avaa silmät, hengittää normaalisti), ammattihenkilöt antavat luvan lopettaa tai voimasi loppuvat.

 

Tämä elvytysohje koskee aikuisia, lapsia elvytetään hieman eri tavalla.