1. Huomioi ympäristöäsi

Kuljetpa missä tahansa, ota tavaksi katsella ympärillesi ja havainnoida ihmisiä ja asioita. Kun menet uuteen paikkaan, katso ympärillesi ja mieti millaisia ihmisiä paikalla on, mitä reittejä pitkin sieltä pääsee pois, missä on mahdollisia vaarapaikkoja jne. Myös taakseen kannattaa vilkaista aina välillä, joko kääntymällä tai katsomalla heijastavien pintojen (näyteikkunat, peilit jne.) kautta. Vainoharhaiseksi ei tarvi ryhtyä, mutta varovainen kannattaa olla aina.

2. Pidä puhelin lähelläsi, mutta älä käytä sitä liikkuessasi

Puhelimeen puhuminen häiritsee paitsi kuulemista myös muuta havainnointiasi. Et huomaa mahdollisia riskejä tarpeeksi ajoissa, jos keskityt kännykkääsi. Muista kuitenkin pitää puhelinta mukanasi, ladattuna ja helposti saatavassa paikassa, jotta voit tarvittaessa soittaa nopeasti apua.

3. Pidä huoli laukustasi

Laukkuvarkaudessa menetät paitsi rahaa, avaimet ja tavaroita, myös ison osan kotisi turvallisuutta. Laukkua ja tavaroita penkomalla selviää usein kotiosoite, yhteystiedot, aikataulut jne. ja kodistasi tulee helppo kohde murtovarkaille.
Tätä voi ehkäistä vahtimalla laukkua hyvin, varomalla jättämästä sitä yksin ostoskärryihin tai ravintolan tuolille ja miettimällä, mitä kaikkea kannattaa kantaa mukanasi. Kannattaa myös harkita jonkinlaisen hakasen (karabiinihaka on hyvä) hankkimista, jolla laukun saa kiinnitettyä tuolin käsinojaan niin, että sitä ei saa yhtäkkiä ohikulkiessa napattua mukaan.

4. Lukitse ovet perässäsi

Tämä riippuu toki paljon siitä, millaisissa paikoissa ja mihin vuorokaudenaikaan liikkuu, mutta on kannattavaa opetella lukitsemaan ovet heti perässään. Tämä pätee niin kodin ulko-oveen, auton oviin kuin yleisen vessankin oveen. Napsauta ensin ovi lukkoon, ja ala vasta sitten etsimään paikkaa laukullesi jne.

5. Opettele puhumaan ja huutamaan

Älä arastele pitää puoliasi. Sinulla on oikeus käskeä tuntemattomia, seuraan tuppautuvia miehiä pysymään kauempana. Sinulla on myös oikeus huutaa apua tai muuten herättää toisten ihmisten huomio turvaa saadaksesi. Monet naiset eivät uskalla pitää puoliaan, koska he pelkäävät sitä häpeää, mikä saattaa syntyä jos he vaikka ovatkin tulkinneet tilanteen väärin. Hetken häpeä on kuitenkin pieni hinta verrattuna siihen, että raiskaaja ehtii livahtamaan kanssasi samaan rappuun, tai väkivaltainen juoppo saa ahdistettua sinut nurkkaan yksinäisellä kujalla.

6. Pysäköi turvallisesti

Kun parkkeeraat autoa, älä etsi halvinta mahdollista paikkaa, vaan turvallista. Jos et saa parkkeerattua turvallisesti, mene jonnekin muualle. Älä parkkeeraa hämäriin kulmiin, kauas ovesta tai kauas toisista ihmisistä. Katso ympärillesi ennen kuin nouset autosta/menet autollesi. Pidä avain valmiina kädessäsi mennessäsi autolle.

7. Opettele vastaamaan tuntemattomille turvallisesti

Usein neuvotaan olemaan avaamatta ovea, jos et tiedä kuka siellä on. Nykyään murtovarkaudet ovat kuitenkin suhteellisen yleisiä, ja ne suunnataan nimenomaan tyhjän oloisiin taloihin. Vaikka et avaisi ovea, kannattaa siis jotenkin (valot, äänet, koiran haukunta) ilmaista, että talo ei ole tyhjä. Oveen kannattaa myös hankkia kunnollinen turvaketju, jotta oven saa raolleen, mutta sisälle ei pääse. Myös tässä asiassa kannattaa opetella jämäkkyyttä: sinulla ei ole mitään velvollisuutta avata ovea kaupustelijalle tai jehovantodistajille. Napakka "Ei kiitos" (ilman sen enempiä selityksiä) on erittäin hyvä vastaus monessa tilanteessa.

8. Luota vaistoihisi

Kun vaistosi sanoo, että jokin ei ole kunnossa, usko itseäsi. Alitajuntasi huomaa ympäristössäsi paljon merkkejä, jotka jäävät sinulta huomaamatta. Älä mene mene paikkaan, joka saa niskakarvari nousemaan, äläkä epäröi lähteä pois ihmisen luota, joka aiheuttaa sinulle huonoja tuntemuksia. Lähde pois, vaihda tienreunaa, hakeudu toisten ihmisten seuraan.

9. Opettele itsepuolustusta

On tosiasia, että tehokkaan itsepuolustuksen oppiminen vaatii vuosia ja taas vuosia oppia ja nainen on yleensä aina heikommilla mieheen verrattuna. (Taistelulajeissa kaikkein taitavimmatkin jaetaan kamppailuissa paitsi sukupuolen, myös painoluokan mukaan.) Tappelu ei siis ole suositeltava idea! Mutta kursseilla oppii monia taitoja, joita voi käyttää hyväkseen agressiivisen uhan tilanteessa myös ollessaan altavastaajana. Jokaisen naisen on hyvä osata kaatua oikein, irrottautua otteesta ja torjua lyönti sivuun.

10. Älä tee itsestäsi uhria

Älä levittele rahoja ympäriinsä äläkä käytä näyttävimpiä timanttikorujasi kulkiessasi kaupungilla. Älä näytä pelokkaalta, vaan kulje itsevarmasti ja ympäristösi tiedostaen. Älä vaaranna itseäsi tekemällä typeriä päätöksiä, äläkä ikinä jätä toista naista yksin tai pulaan!

 

Lähteenä käytetty: Mom with a prep