1. Säilytä kotonasi riittävää ruokavarastoa sekä perheellesi että lemmikeillesi, jotta selviätte tarvittaessa viikon käymättä kaupassa.
  2. Pidä auton bensatankki aina vähintään puoliksi täynnä.
  3. Säilytä kotonasi vesivarastoa veden jakeluun liittyvien katkosten ja juomaveden saastumisen varalle. Opettele sulkemaan lämminvesivaraajan tuloventtiili, jotta hätätilanteessa saastunutta vettä ei pääse varaajaan ja voit käyttää siellä olevaa vettä.
  4. Varaa vettä ämpäriin tai kylpyammeeseen wc:n huuhtomista, tiskaamista ym. varten. Voit käyttää myös sadevettä wc:n huuhtomiseen. Pidä huoli, että lapset tai lemmikit eivät pääse hukkumaan täysinäiseen ammeeseen!
  5. Hanki kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä peseytymiseen, jotta saat säästettyä vettä.
  6. Varaa käteistä rahaa kotiin niin, että saat tehtyä muutaman päivän ostokset vaikka automaatista/kortilta loppuisikin rahat.
  7. Pidä listaa numeroista ja tärkeistä yhteystiedoista myös paperilla, ei pelkästään kännykän muistissa.
  8. Varaa jokaiselle perheenjäsenelle oma BOB valmiiksi, mikäli joudutte lähtemään kotoa nopeasti.
  9. Etenkin lasten kanssa kannattaa pitää lähtövalmiina pientä sairaalakassia, josta löytyy selviytymistarvikkeita mikäli joudutte yllättäen lähtemään ensiapuun tai päivystykseen. Loukkaantuneen lapsen kanssa järkevä pakkaaminen on usein vaikeaa tai mahdotonta.
  10. Valokuvaa jokainen huone tavaroineen, tästä voi olla apua vakuutusyhtiön kanssa.
  11. Hanki kotiisi vaihtoehtoisia lämmittimiä ja ruoanvalmistuslaitteita. (esim. leivinuuni, kaasulla toimiva lämmitin ja kaasu- tai hiiligrilli, trangia jne.)
  12. Muista varata myös polttoaineita ja kaasua! Aggregaatti, trangia, auto ja kaasugrilli ovat käyttökelvottomia, jos niihin ei löydy riittävästi polttoainetta.
  13. Päivitä lääkekaappisi ja ensiapulaukkusi ajantasalle. Varmista, että kaikkia tarvitsemianne reseptilääkkeitä on riittävästi varastossa.
  14. Varaa kotiin tekemistä (kirjoja, lautapelejä, piirustusvälineitä) sähkökatkojen varalle, kun tv, netti ja pelikonsolit eivät toimi.
  15. Kerää perheen tärkeät paperit yhteen kansioon, joka on helppo ottaa mukaan kiireessä.
  16. Varustele autosi niin, että et ole pulassa vaikka jäisit jumiin lumimyrskyyn tai kaatuneen puun taakse.
  17. Varaa kotiisi toimivien palovaroittimien lisäksi muita palontorjuntalaitteita; jauhesammutin ja sammutuspeite ovat tärkeimmät.
  18. Tee perheellesi kirjallinen evakuointisuunnitelma. (Mihin mennään, mitä tavaroita otetaan mukaan ja mistä ne löytyvät?)
  19. Keskustele ja harjoittele lasten kanssa erilaisia skenaarioita. Mitä tehdään, jos syttyy tulipalo? Miten soitetaan hätäkeskukseen? Miten toimitaan, jos joku tuntematon yrittää koulumatkalla saada lapsen autoonsa? Mitä pitää ja ei pidä tehdä sähkökatkon aikana? jne.
  20. Jos tiedät, että sähkökatkojen riski on noussut:
  • lataa kaikki ladattavat sähkölaitteet valmiiksi
  • pese pyykit ja tiskit valmiiksi
  • varaa taskulamppuja ja kynttilöitä tulitikkuineen sellaisiin paikkoihin, joista löydät ne pimeässä
  • väännä jääkaappi ja pakastin kylmemmälle ja täytä pakastimen tyhjät aukot kylmäkalleilla tai vesisäiliöillä (huomioi pullojen ym. halkeamisvaara veden jäätyessä!)