Seuraavaksi lista erilaisista tärkeistä taidoista, jotka jokaisen lapsen olisi hyvä osata. Taitoja harjoitellaan iän ja taitojen mukaan leikkien ja retkien avulla, jotta lapsille ei tulisi turhia pelkoja aiheista. Parhaiten tiedot jäävät mieleen kun niitä harjoitellaan monta kertaa itse tehden yhdessä aikuisen kanssa.

Taidot on listattu satunnaisessa järjestyksessä.

  1. Hygieniasta huolehtiminen
    Lapsi osaa huolehtia käsienpesusta, peseytymisestä, hampaiden pesusta, vaatteiden vaihdosta jne. myös ilman kehoitusta ja ymmärtää miksi niistä on tärkeää huolehtia. Hän osaa käydä asioillaan hygieenisesti myös luonnossa.
  2. Omista allergioista, lääkityksistä jne. huolehtiminen
    Lapsi tietää mitä saa syödä ja mitä ei. Hän osaa kertoa oman sairautensa ja miten sitä hoidetaan ja tietää mitä lääkkeitä tarvii, kuinka usein ja miten paljon. Hän tietää mitä tapahtuu, mikäli hoidosta ei huolehdita.
  3. Yksinkertainen ensiapu
    Lapsi osaa puhdistaa haavan ja laittaa laastarin. Hän osaa hoitaa nyrjähtänyttä nilkkaa, laittaa palovamman kylmään veteen ja auttaa kaveria jonka nieluun tarttuu karkki.
  4. Avun hälyttäminen, hätänumero
    Lapsi tietää hätänumeron 112 ja tietää millaisissa tilanteissa sinne voi soittaa.
  5. Palavasta talosta pakeneminen
    Lapsi tietää miten toimia tulipalon sattuessa, tunnistaa palovaroittimen äänen, tietää vaihtoehtoisia poistumisteitä kotoa ja on harjoitellut kotoa poistumista käytännössä. Hän osaa varoa paitsi tulta, myös palokaasuja. ja rakenteiden romahtamista.
  6. Varovaisuus tuntemattomia kohtaan, itsesuojelu, turvasana
    Lapsi ymmärtää, että kaikki ihmiset eivät ole kilttejä vaikka siltä vaikuttavat. Hän tietää ettei saa mennä vieraiden mukaan missään tapauksessa ja miten kieltäydytään kohteliaasti. Hän tietää millaisissa tilanteissa saa olla epäkohtelias, miten asetetaan omat rajat ja miten toimitaan jos joku ahdistelee häntä. Hän uskaltaa vastustaa ryhmäpainetta. Perheellä on turvasana.
  7. Suojautuminen luonnonvoimilta (aurinko, sade, tuuli, lumi, pakkanen, helle jne.)
    Lapsi tietää mitä vaaroja luonnonvoimat aiheuttavat ja osaa suojautua niiltä. Hän osaa pukeutua sään mukaisesti ja ennakoida tulevia sään muutoksia.
  8. Uiminen ja vesiturvallisuus
    Lapsi osaa uida, sukeltaa ja kellua. Hän käyttää pelastusliivejä. Hän osaa varoa heikkoja jäitä ja virtauksia ja tietää miten toimia jos joutuu vedessä pulaan.
  9. Paristojen vaihtaminen taskulamppuun
    Lapsi osaa vaihtaa paristot ja tietää missä niitä kotona säilytetään. Hän tuntee erilaisia paristomalleja.
  10. Tulen tekeminen
    Lapsi osaa käyttää tulitikkuja vastuullisesti, tietää mihin voi nuotion tehdä ja miten se käytännössä tapahtuu. Jos kotona on takka, lapsi osaa sytyttää sen ja huolehtia peltien aukaisun jne.
  11. Tulen sammuttaminen
    Lapsi osaa sammuttaa nuotion ja pienen tulen turvallisesti. Hän tietää miten erilaiset palot sammutetaan. Lapsi tietää miten toimia, jos vaatteet syttyvät tuleen.
  12. Suojan rakentaminen, majoittuminen
    Lapsi osaa rakentaa majan ja tietää millaiseen kohtaan se kannattaa rakentaa. Hän osaa kerätä maastosta tarvikkeita rakentamista ja lämpäeristämistä varten.
  13. Ravinnon ja veden löytäminen luonnosta
    Lapsi tuntee syötäviä marjoja ja kasveja ja osaa varoa muita kuin varmasti tunnistettuja kasveja. Hän osaa kerätä vettä luonnosta.
  14. Kasvien kasvattaminen siemenestä
    Lapsi osaa kasvattaa kasvin siemenestä ja osaa hoitaa kasvia niin kauan, että se tuottaa satoa. Lapsi tuntee ruokakasveja ja tietää miten niitä voi syödä.
  15. Yksinkertaisten ruokien valmistaminen kotona ja luonnossa
    Lapsi osaa tehdä itselleen välipalaa kotona ja valmistaa yksinkertaista ruokaa nuotiolla tai retkikeittimellä. Lapsi on säännöllisesti mukana perheen ruoan valmistuksessa. Hän osaa avata säilyketölkin ja käyttää erilaisia ruoanvalmistusvälineitä.
  16. Puukon ja työkalujen turvallinen käsittely
    Lapsi osaa käsitellä teräaseita turvallisesti. Hän osaa terottaa puukon ja vuolla kiehisiä. Hän osaa naulata sekä ruuvata ruuvin ja kiristää mutterin.
  17. Jätteiden käsittely ja kierrätys
    Lapsi osaa siivota jälkensä kotona ja luonnossa. Hän osaa lajitella jätteet kierrätykseen ja viedä lajitellut jätteet eteenpäin pois kodista.
  18. Ompeleminen, vaatteiden korjaaminen
    Lapsi osaa paikata sukan ja ommella irronneen napin. Hän osaa ommella niin, että pystyy tekemään yksinkertaisen vaatteen tai laukun.
  19. Oma nimi, vanhempien nimet, puhelinnumerot, osoite
    Lapsi tietää perheenjäsenten nimet (etu- ja sukunimet) sekä tietää vanhempien puhelinnumerot ja osoitteen.
  20. Lähiseudun tuntemus
    Lapsi osaa kulkea lähiseudulla niin, että hän pystyy suunnistamaan kotiin mistä tahansa lähiseudun paikasta. Hän osaa neuvoa reitin esim. mummulaan.
  21. Liikkuminen jalkaisin
    Lapsi on tottunut liikkumaan jalkaisin ja on muutenkin liikunnallinen. Hän pääsee säännöllisesti luontoon liikkumaan, jolloin motoriikka, lihaskunto ja luonnontuntemus lisääntyvät.
  22. Onkiminen ja kalan perkaaminen
    Lapsi osaa onkia ja käsitellä onkimansa kalan. Hän ymmärtää mistä ja miten liha lautaselle tulee.
  23. Repun pakkaaminen (EDC) ja kantaminen
    Lapsi osaa pakata itselleen retkirepun, josta löytyy tärkeimmät tarvittavat varusteet. Hän osaa itse kantaa omat varusteensa ja osaa kulkea repun kanssa.
  24. Ruoan säännöstely
    Lapsi osaa säännöstellä ruokansa ja juomansa ja osaa säästää esim. retkieväitä niin, että ne riittävät koko retken ajaksi.
  25. Ympäristön havainnointi
    Lapsi kiinnittää huomiota ympäristöönsä ja ihmisiin. Hän tunnistaa mahdolliset vaaranpaikat. Hän osaa kertoa missä on (ei siis "Täällä!", vaan "Olen takapihalla ison kiven ja männyn välissä.") ja osaa kuvailla kohtaamansa ihmisen. Hän osaa katsoa autosta rekisterinumeron ja merkin.
  26. Toimiminen eksymistilanteessa
    Lapsi tietää miten toimia, mikäli joutuu eroon vanhemmistaan. Hän osaa olla panikoimatta ja lähtemättä säntäilemään vanhempia etsien.
  27. Kartan ja kompassin käyttö
    Lapsi ymmärtää miten karttaa luetaan ja mitä kartan kuvat tarkoittavat. Hän löytää kodin kartalta. Hän ymmärtää kompassin toimintaperiaatteen ja osaa katsoa kompassin ja kartan avulla kulkusuunnan.
  28. Sähkölaitteiden käsittely, sähkökatkon aikana toimiminen
    Lapsi tietää mitä tehdä, jos sähköt menevät hänen ollessaan yksin kotona. Hän tietää mihin sähkö vaikuttaa ja miten toimia jos laitteet ovat pois käytöstä. Hän ymmärtää sähköturvallisuuden, tietää veden aiheuttamat riskit ja käyttää sähkölaitteita turvallisesti.
  29. Itsepuolustus
    Lapsi osaa puolustaa itseään fyysistä hyökkäystä vastaan. Hän osaa irroittautua otteesta ja tietää millaisissa tilanteissa puolustautuminen väkivaltaisesti on sallittua.
  30. Rauhoittuminen, positiivisuus
    Lapsi pystyy säilyttämään malttinsa yllättävässä tilanteessa. Hän osaa rauhoittua ennen päätösten tekemistä ja pystyy noudattamaan ohjeita myös pelästyessään. Hän osaa viihdyttää itseään tylsänä hetkenä eikä vaadi jatkuvasti aikuisen apua löytääkseen tekemistä. Hän osaa tarinoita ja lauluja, joiden avulla voi hätätilanteessa viihdyttää ja rauhoittaa itseään ja toisia lapsia.