Suosittelen lämpimästi kaikkia kynnelle kykeneviä osallistumaan ensiapukursseille. Elvytystaito on yksi niistä asioista, joita mahdollisimman monen olisi tärkeää osata. Ambulanssin tuloon saattaa kulua kymmeniä minuutteja ja usein hengen ollessa kyseessä avun olisi tultava välittömästi. Tieto tuo myös mielenrauhaa; kun tiedät miten toimia, et mene niin helposti paniikkiin. Elvytysohjeet kannattaa tulostaa ensiapulaukkuun tms. mukaan.

Seuraavaksi käsittelen ohjeet puhallus- ja paineluelvytykseen alle murrosikäiselle lapselle. Taidot oppii parhaiten kurssilla nuken kanssa harjoittelemalla, mutta teoriatiedonkin omaksuminen (tai muistin virkistäminen) on avuksi.

 

1. Kun löydät elottomalta vaikuttavan lapsen, kokeile ensin herätellä häntä. Kokeile puhutella lasta ja taputa esim. kättä tai kokeile ravistella häntä.

2. Jos lapsi ei herää, hälytä apua. Hätänumero on 112. Älä sulje puhelinta välissä, vaan odota linjalla kunnes sinulle vastataan. Noudata puhelimessa saamiasi ohjeita. Mikäli paikalla on muita tai pystyt soittamaan samalla kun annat ensiapua, hätänumeroon soitetaan välittömästi. Muussa tapauksessa elvytys aloitetaan ensin ja soitto tapahtuu vasta kohdassa 8.

3. Tarkista hengittääkö hän. Käännä lapsi selälleen kovalle alustalle ja kohota hänen leukaansa hieman avataksesi ilmatiet. Katso liikkuuko rintakehä ja tunnustele ja kuuntele ilman virtaamista suun ja nenän kautta. Tarkista, että suussa ei ole mitään mikä tukkisi hengitystiet (esine, oksennusta, kieli). Mikäli et ole varma, toimi kuin hengitys ei olisi normaalia.

4. Jos lapsi hengittää, käännä hänet kylkiasentoon ja jatka tarkkailua avun tuloon saakka.

5. Jos lapsi ei hengitä, puhalla 5 aloituspuhallusta. Avaa hengitystiet, paina suusi tiukasti lapsen suun päälle ja purista sieraimet kiinni sormillasi. Vauvan ollessa kyseessä voit peittää suullasi sekä sieraimet että suun. Puhalla rauhallisesti ilmaa hänen keuhkoihinsa 5 kertaa ja katso samalla, että hänen rintakehänsä nousee hieman jolloin tiedät ilman menneen perille. Huomioi, että lapsen keuhkoihin ei mahdu yhtä paljon ilmaa kuin aikuisella. Puhalla yhteensä 5 kertaa.

6. Aloita paineluelvytys. Aseta toisen käden kämmenesi tyviosa lapsen rintalastan alaosaan. Vauvan ollessa kyseessä kaksi sormea riittää. Paina käsivarsi suorana alaspäin niin, että rintalasta painuu muutaman sentin. Anna rintakehän nousta paineluiden välissä. Toista painallus 30 kertaa. Painelutiheys on noin 100 kertaa minuutissa, eli 1-2 painallusta sekunnissa. Laske painallukset ääneen.

6. Puhalla 2 kertaa kuten edellä. Kahden puhalluksen kesto on noin 5 sekuntia.

7. Jatka elvytystä painelua ja puhallusta tasaisesti ja tauotta, rytmillä 30 painallusta - 2 puhallusta. Jos paikalla on muita, voi toinen painaa ja toinen puhaltaa.

8. Mikäli olet yksin, soita nyt hätäkeskukseen elvytettyäsi lasta noin minuutin ja jatka sen jälkeen elvytystä tahdilla 30 painallusta - 2 puhallusta.

9. Älä lopeta elvytystä ennen kuin lapsi herää (liikkuu, avaa silmät, hengittää normaalisti), ammattihenkilöt antavat luvan lopettaa tai voimasi loppuvat.

 

Tämä elvytysohje koskee lapsia, aikuisia elvytetään hieman eri tavalla.